W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Szczegóły w naszej polityce prywatności.
Rocznik 2023 był wyjątkowo dobrym rocznikiem dla winiarzy. Po intensywnych letnich opadach przyszła bardzo ciepła jesień co przełożyło się na optymalną dojrzałość i świetną jakość gron. Winogrona z których soku stworzono to wino były selekcjonowane i zebrane 6 października 2023 roku.
Wino fermentowało w niskiej temperaturze, w stali nierdzewnej, po czym przez 6 miesięcy dojrzewało w nowych, 500 litrowych beczkach z dębu francuskiego. Wino zostało zabutelkowanie pod koniec sierpnia 2024.
Dojrzałe, pełne i solidnie zbudowane wino o pięknej złotej barwie. W nosie dominują niuanse biszkoptowe, brzoskwiniowe i dębowe. Wino o rozbudowanym, kremowym i długim finiszu. Dobrze pasuje do dań z ryb zwłaszcza do Karpia Opolskiego.
Mateusz Grocholski