W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Szczegóły w naszej polityce prywatności.
Rocznik 2024 był dla sporej większości winiarzy bardzo dużym wyzwaniem. Wiosenne przymrozki nawiedziły niejedną polską winnicę. W Charbielinie, dzięki systemowi ochrony przed mrozem, obroniliśmy zdecydowaną większość zbiorów. Dzięki długiej suchej i słonecznej jesieni zbiory możemy uznać za udane.
Wino fermentowało w niskiej temperaturze, w stali nierdzewnej, po czym przez 6 miesięcy dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego. Wino zostało zabutelkowanie jesienią 2025 roku.
Dojrzałe, pełne i solidnie zbudowane wino o pięknej złotej barwie. W nosie dominują niuanse biszkoptowe, brzoskwiniowe i dębowe. Wino o rozbudowanym, kremowym i długim finiszu. Dobrze pasuje do dań z ryb zwłaszcza do Karpia Opolskiego.
Mateusz Grocholski