W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Szczegóły w naszej polityce prywatności.
Rocznik 2023 wyróżnił się suchą jesienią i wyjątkowo ciepłym wrześniem, co przełożyło się na wysoką jakość gron solarisa. Dzięki temu bardzo wcześnie, bo już 19 września 2023 zebraliśmy grona z których powstało to wino.
Wino fermentowało w kontrolowanej temperaturze, w stali nierdzewnej przez 14 dni, po czym dojrzewało dodatkowe 3 miesiące w stalowym tanku. Następnie odpoczywało przez kilka tygodni w butelkach.
Półwytrawne z zaznaczonym cukrem. Dzięki relatywnie wysokiej kwasowości pozostaje odświeżające i zachęca do kolejnego kieliszka. Serwować schłodzone. Sprawdzi się świetnie solo, choć jeszcze ciekawiej wypadnie w towarzystwie tarty cytrynowej lub w nieoczywistym połączeniu z pleśniowym serem.
Mateusz Grocholski