W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Szczegóły w naszej polityce prywatności.
Rocznik 2024 był dla sporej większości winiarzy bardzo dużym wyzwaniem. Wiosenne przymrozki nawiedziły niejedną polską winnicę. W Charbielinie, dzięki systemowi ochrony przed mrozem, obroniliśmy zdecydowaną większość zbiorów. Dzięki długiej suchej i słonecznej jesieni zbiory możemy uznać za udane.
Wino fermentowało w kontrolowanej temperaturze, w stali nierdzewnej przez 14 dni, po czym dojrzewało dodatkowe 3 miesiące w stalowym tanku.
Półwytrawne z zaznaczonym cukrem. Dzięki relatywnie wysokiej kwasowości pozostaje odświeżające i zachęca do kolejnego kieliszka. Serwować schłodzone. Sprawdzi się świetnie solo, choć jeszcze ciekawiej wypadnie w towarzystwie tarty cytrynowej lub w nieoczywistym połączeniu z pleśniowym serem.
Mateusz Grocholski