W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Szczegóły w naszej polityce prywatności.
Rocznik 2024 był dla większości winiarzy bardzo dużym wyzwaniem. Wiosenne przymrozki nawiedziły niejedną polską winnicę. W Charbielinie, dzięki systemowi ochrony przed mrozem, obroniliśmy zdecydowaną większość zbiorów. Dzięki długiej suchej i słonecznej jesieni zbiory możemy uznać za udane.
Wino fermentowało w niskiej temperaturze, w stali nierdzewnej przez blisko trzy tygodnie, po czym przez kolejne 10 miesięcy dojrzewało w tankach. Następnie przez kilka tygodni w butelkach.
Rześkie i odświeżające. Treściwe w aromatach i porządnie zbudowane. Intensywne wino z dominantą cytrusowo, kwiatową. Na finiszu pojawia się charakterystyczna dla szczepu tropikalno- ziołowa nuta. Podawać lekko schłodzone. Ze względu na strukturę uniwersalne w komponowaniu food pairingu.
Mateusz Grocholski