Rocznik 2022 charakteryzował się bardzo ciepłą jesienią co przełożyło się na optymalną dojrzałość i świetną jakość gron. Winogrona były zebrane i selekcjonowane ręcznie 7 października 2022 roku.
Wino fermentowało w kontrolowanej temperaturze, w stali nierdzewnej przez 2 tygodnie, po czym dojrzewało przez 7 miesięcy w tanku. Następnie przez kilka tygodni w butelkach.
Bardzo aromatyczne, pachnące brzoskwiniami, skórką z limonki i jaśminem. W ustach intensywnie wytrawne, charakterne, odświeżające i lekkie. Zaskakuje i intryguje. Serwować schłodzone. Sprawdzi się jako klasyczne połączenie z owocami morza jak również z bardzo tłustymi daniami.
Mateusz Grocholski
ROCZNIK 2022
MUSCARIS
Alkohol: 12 %
Kwasowość: 7,0 g/l
Cukier resztkowy: 1,5 g/l
Temperatura fermentacji: 20°C