Rocznik 2023 charakteryzował się burzowym latem ale za to suchą jesienią, co przełożyło się na dojrzałość i optymalną jakość gron. Grona z których soku stworzono to wino zbierane i wyciskane były 12 października 2023 roku.
Wino fermentowało w kontrolowanej temperaturze, w stali nierdzewnej przez 21 dni, po czym dojrzewało dodatkowe 3 miesiące w stalowym tanku. Następnie odpoczywało przez kilka tygodni w butelkach.
Intensywnie aromatyczne, pachnące brzoskwiniami, morelami skórką z limonki i kwiatami. W ustach sprężyste, chrupkie, charakterne, przez co zaskakujące. Nieoczywiste w swoim stylu. Serwować schłodzone. Sprawdzi się świetnie jako klasyczne połączenie z owocami morza jak również z wyraźnie tłustymi daniami.
Mateusz Grocholski
ROCZNIK 2023
MUSCARIS
Alkohol: 12 %
Kwasowość: 8,0 g/l
Cukier resztkowy: 1,5 g/l
Temperatura fermentacji: 16°C