Rocznik 2023 wyróżnił się suchą jesienią i wyjątkowo ciepłym wrześniem, co przełożyło się na wysoką jakość gron solarisa. Dzięki temu bardzo wcześnie, bo już 19 września 2023 zebraliśmy grona z których powstało to wino.
Wino fermentowało w kontrolowanej temperaturze, w stali nierdzewnej przez 14 dni, po czym dojrzewało dodatkowe 3 miesiące w stalowym tanku. Następnie odpoczywało przez kilka tygodni w butelkach.
Półwytrawne z zaznaczonym cukrem. Dzięki relatywnie wysokiej kwasowości pozostaje odświeżające i zachęca do kolejnego kieliszka. Serwować schłodzone. Sprawdzi się świetnie solo, choć jeszcze ciekawiej wypadnie w towarzystwie tarty cytrynowej lub w nieoczywistym połączeniu z pleśniowym serem.
Mateusz Grocholski
ROCZNIK 2023
SOLARIS
Alkohol: 13 %
Kwasowość: 7,0 g/l
Cukier resztkowy: 16 g/l
Temperatura fermentacji: 16°C