Rocznik 2022 charakteryzował się bardzo ciepłą jesienią co przełożyło się na optymalną dojrzałość i świetną jakość gron. Winogrona były zebrane i selekcjonowane ręcznie 27 października 2022 roku.
Wino fermentowało w kontrolowanej temperaturze, w stali nierdzewnej przez 2 tygodnie, po czym dojrzewało przez 7 miesięcy w tanku. Następnie przez kilka tygodni w butelkach.
Rześkie i odświeżające. Treściwe w aromatach i dość solidnie zbudowane. Na finiszu pojawia się charakterystyczna dla szczepu tropikalno-ziołowa nuta. Podawać lekko schłodzone. Ze względu na intensywność i swoją strukturę uniwersalne w komponowaniu food pairingu.
Mateusz Grocholski
ROCZNIK 2022
SOUVIGNIER GRIS
Alkohol: 12 %
Kwasowość: 6,8 g/l
Cukier resztkowy: 3 g/l
Temperatura fermentacji: 20°C