Rocznik 2023 był wyjątkowo dobrym rocznikiem dla winiarzy. Po intensywnych letnich opadach przyszła bardzo ciepła jesień co przełożyło się na optymalną dojrzałość i świetną jakość gron. Winogrona z których soku stworzono to wino były selekcjonowane i zebrane 17 października 2023 roku.
Wino fermentowało w niskiej temperaturze, w stali nierdzewnej przez blisko trzy tygodnie, po czym przez kolejne 3 miesiące dojrzewało w tankach. Następnie przez kilka tygodni w butelkach.
Rześkie i odświeżające. Treściwe w aromatach i dość solidnie zbudowane. Intensywnie cytrusowo – owocowe. Na finiszu pojawia się charakterystyczna dla szczepu tropikalno-ziołowa nuta. Podawać lekko schłodzone. Ze względu na intensywność i swoją strukturę uniwersalne w komponowaniu food pairingu.
Mateusz Grocholski
ROCZNIK 2023
SOUVIGNIER GRIS
Alkohol: 12 %
Kwasowość: 8,1 g/l
Cukier resztkowy: 6 g/l
Temperatura fermentacji: 16°C